A zöldségek biztosítják nyuszink rendszeres vitamin-, és ásványi anyag bevitelét. Fokozatosan vezessük be étrendjébe a zöldféléket, hetente növelve a mennyiségüket. Egyszerre többfélét adjunk neki megtisztítva, alaposan megmosva, lecsöpögtetve. Ha a napi adag 3-5 féle zöldet tartalmaz, és ezek kombinációjára heti 2-3x kerül sor, akkor elmondhatjuk, hogy nyulunk változatosan van táplálva.
Fontos hangsúlyozni, hogy mindenből csak módjával adjunk nyuszinknak, így semmiből sem jut egyszerre sok a szervezetésbe. A túlzott mértékű, egyféle zöld adása különféle megbetegedésekhez vezethet és unalmassá is válhat kedvencünk számára.
Az alábbi zöldségek fokozatos szoktatás után bátran adhatók a nyuszinknak
fehérrépa és zöldje
sárgarépa és zöldje
rukkola
jégsaláta
tölgyfasaláta
római saláta
endivia saláta
lolo rosso
reteklevél
kínai kel
zeller gumója és zöldje
karalábé gumója és zöldje
articsóka
paprika
paradicsom
cikória
sütőtök
cukkini
spárga
zöldborsó hüvelye (a borsó nem, mert bélelzáródást okozhat)
Néhány nyúlnak az alábbi zöldségek adása gázok kialakulását okozza, ezért óvatosan kínáljuk
brokkoli
kelbimbó
kelkáposzta
fejes káposzta
karfiol
karalábé gumója
Ezeket a zöldségeket csak nagyon ritkán adjuk nyuszinknak, erős élettani hatásuk miatt
spenót
sóska
Gyümölccsel hetente többször kínálhatjuk a nyuszit, azonban, ha lágybélsár megmaradását vagy hízást tapasztalunk, csökkentsük az adagját. A gyümölcsök nagyon jól helyettesítik az üzletekben kapható, cukrokat is tartalmazó jutalomfalatokat, azoknál sokkal egészségesebbek és változatosabbak.
Gyümölcsök, melyek a nyuszik nagy részének gond nélkül adhatók
eper
szőlő (magját nem)
alma
körte
szeder
málna
őszibarack
papaya
ananász
mangó
görögdinnye
sárgadinnye
banán
narancs
Nyulaknak adható fűszernövények
bazsalikom
kapor
koriander
borsmenta
édeskömény
kakukkfű
petrezselyem
zsázsa
levendula
kömény
oregánó
rozmaring
tárkony
citromfű
Az alábbiak adása szigorúan TILOS magas zsír/vagy keményítőtartalmuk miatt!
sütőipari termékek
kenyérfélék
sütemény
pizza
keksz
csokoládé
fagylalt
rágógumi
cukor
hús
olajos magvak
burgonya
kukorica
bab
borsó és ezek felhasználásával készült termékek